świeży owoc apple factory

Produkty

Jabłko
paula red

Owoce tej odmiany są kuliste, spłaszczone, mają gładką, błyszczącą, cienką, jasnożółtą skórkę, pokryte prawie na całej powierzchni ciemnoczerwonym rumieńcem. Owoce są duże lub średniej wielkości. Ich smaczny miąższ jest biały, soczysty, lekko aromatyczny, słodko-kwaśny. Gniazdo nasienne duże, symetryczne z licznymi nasionami. Jabłka po zbiorze są dość twarde, z czasem miękną.

Dojrzałość zbiorcza: początek września,
Dojrzałość konsumpcyjna: wrzesień - październik

champion

Odmiana deserowa o kulisto – stożkowatym kształcie, lekko żebrowanym przy kielichu. Owoce mają gładką, suchą, zielonkawożółtą lub żółtą skórkę, pokrytą rozmyto paskowanym rumieńcem na powierzchni około 50 %. Owoce są duże lub średniej wielkości. Ich bardzo smaczny miąższ jest zielonkawo-kremowy, drobnoziarnisty, soczysty i średnio ścisły. W czasie przechowywania owoce nie więdną.

Dojrzałość zbiorcza: przełom września i października,
Dojrzałość konsumpcyjna: listopad - luty

piros

Owoce są średniej wielkości lub duże o kulisto-stożkowym kształcie. Mają żółtą skórkę pokrytą na ponad 50% powierzchni atrakcyjnym, paskowanym, czerwonym rumieńcem. Odmianę charakteryzuje wyśmienity smak i soczystość

Dojrzałość zbiorcza: I i II dekada sierpnia
Dojrzałość konsumpcyjna: początek września

delikates

Odmiana deserowa i przemysłowa. Owoce są średnie i duże, kulisto-stożkowate, lekko spłaszczone. Ich zasadnicza barwa jest zielonożółta z silnym rumieńcem pokrywającym zwykle ponad połowę powierzchni Skórka ma tłusty nalot, miąższ jest biały, drobnoziarnisty, bardzo smaczny, przechowywanie w chłodniach do stycznia

Dojrzałość zbiorcza: połowa września,
Dojrzałość konsumpcyjna: październik - grudzień

cortland

Odmiana deserowa. Owoce są duże lub bardzo duże i wyrównane. Skórka tłusta i mocna w kolorze zielonożółtym, pokryta sinawym nalotem woskowym. Miąższ biały, kruchy, soczysty, słodki i bardzo smaczny. Gniazdo nasienne małe z mała liczbą nasion.

Dojrzałość zbiorcza: druga połowa września,
Dojrzałość konsumpcyjna: od grudnia do lutego

lobo

Odmiana deserowa. Owoce sę duże, często przy właściwiej pielęgnacji bardzo duże, na ogół wyrównane pod względem kształtu i wielkości. Kształt mają kulisty lub lekko stożkowaty. Skórka gładka, błyszcząca, zielonożółta z silnym ciemno-karminowym, rozmytym rumieńcem pokrywającym prawie cały owoc, z delikatnie zaznaczonymi prążkowaniami. Miąższ zielonkawo-kremowy, soczysty, kruchy, lekko aromatyczny, bardzo smaczny i słodko-kwaśny. Gniazda nasienne średniej wielkości z małą liczba nasion.

Dojrzałość zbiorcza: połowa września,
Dojrzałość konsumpcyjna: listopad - grudzień

jonagored

Jonagored odmiana jabłoni, uznawana jest za najlepszą formę mutanta Jonagolda. Skórka owoców jest gładka, błyszcząca. Jabłka są bardzo ładne, duże, pokryte intensywnym karminowo-brązowym rumieńcem na tle którego widoczne są ciemniejsze smużki.
Owoce są bardzo smaczne i odporne na transport.

Dojrzałość zbiorcza: początek października
Dojrzałość konsumpcyjna: styczeń - kwiecień

gloster

Odmiana deserowa i przemysłowa. Owoce tej odmiany są duże, stożkowate, podobne do owoców odmiany Red Delicious (przeważnie większe). Skórka zielonkawożółta, pokryta całkowicie intensywnym, ciemnoczerwonym, rozmytym rumieńcem, przez który prześwituje jasnoszare przetchlinki. Miąższ biało-zielonkawy, drobnoziarnisty, ścisły, soczysty, wyraźnie kwaskowaty.

Dojrzałość zbiorcza: pierwsza połowa października,
Dojrzałość konsumpcyjna: styczeń - kwiecień

ligol

Odmiana deserowa i przemysłowa. Owoce są duże lub bardzo duże, kulistostożkowate z lekkim żebrowaniem przy kielichu, wyrównane pod względem wielkości. Skórka tej odmiany jest twarda, żółta z jaskrawoczerwonym rumieńcem. Miąższ koloru kremowego, jędrny i soczysty,

Dojrzałość zbiorcza: pierwsza połowa października
Dojrzałość konsumpcyjna: styczeń – kwiecień

idared

Odmiana deserowa i przemysłowa. Owoce średniej wielkości, kuliste, pokryte intensywnym, żywo-czerwonym, rozmytym rumieńcem. Miąższ jędrny, biały z odcieniem kremowym, drobnoziarnisty, soczysty o dostatecznym smaku. Odmiana o bardzo atrakcyjny wyglądzie owoców.

Dojrzałość zbiorcza: połowa października,
Dojrzałość konsumpcyjna: styczeń - czerwiec

decosta

Owoce dużej i bardzo dużej wielkości, o kształcie kulisto-stożkowatym. Skórka zielonkawożółta, gładka, z rozmytym atrakcyjnym ciemno-czerwonym rumieńcem pokrywającym większą część powierzchni jabłka. Owoce są bardzo soczyste o słodkim smaku, ich miąższ jest w kolorze żółtym.

Dojrzałość zbiorcza: połowa września
Dojrzałość konsumpcyjna: od września do marca

gala must

Owoce tej odmiany są średniej wielkości o kulistostożkowatym kształcie, nieco szerszym w części przykielichowej, w całości pokryte czerwonym rumieńcem.

Dojrzałość zbiorcza: trzecia dekada września,
Dojrzałość konsumpcyjna: styczeń - czerwiec

gala royal

Owoce tej odmiany Gali są większe i lepiej wybarwione. Ich niewątpliwą zaletą Royal Gali jest większa odporność na uszkodzenia mechaniczne w odniesieniu do odmiany podstawowej.
Barwa tej odmiany jest lekko paskowana z jasnoczerwonym rumieniecem, który pokrywa większą część powierzchni jabłka.

Dojrzałość zbiorcza: pierwsza połowa września
Dojrzałość konsumpcyjna: od września do marca

golden delicious

Owoce są średniej wielkości, kulistostożkowate, lekko żebrowane, głównie w części przykielichowej. Skórka jest sucha, lekko błyszcząca, zielonkawożółta, czasami z delikatnym łososiowym rumieńcem.
Jabłka są bardzo soczyste o słodko – aromatycznym smaku, delikatnie kwaskowatym. Kolory sięgają od zielono-żółtego po złoto- żółty.

Dojrzałość zbiorcza: trzecia dekada września,
Dojrzałość konsumpcyjna: styczeń - czerwiec

Czereśnia
kordia

Owoce tej odmiany są duży bądź bardzo duże (8-10 g). Mają sercowaty, wydłużony kształt. Skórka jest w kolorze karminowoczerwonym z brązowym odcieniem i jasnymi punktami. Odmiana jest średnio podatna na pękanie. Bardzo dobrze natomiast przetrzymuje transport.

Dojrzałość zbiorcza: połowa lipca

burlat

Owoce o szeroko-sercowatym kształcie, spłaszczone, lekko pofałdowane przy szpułce, duże (6,5 – 7 g). Kolor skórki w pełnej dojrzałości – prawie czarny. Miąższ ciemnoczerwony, bardzo smaczny. Owoce tej odmiany są dość podatne na pękanie, jednak generalnie dobrze znoszą transport.

Dojrzałość zbiorcza: początek czerwca

regina

Odmiana o dużych lub bardzo dużych owocach (8-10g). Kształt owoców szerokosercowaty, wydłużony i o lekko zaokrąglonym wierzchołku. Skórka w pełni dojrzałości jest błyszcząca i ma ciemnoczerwoną barwę. Miąższ jasno-czerwony, chrząstkowaty, soczysty, smaczny. Owoce niepodatne na pękanie i dobrze znoszące transport.

Dojrzałość zbiorcza: 2 połowa lipca

Gruszka
konferencja

Gruszki o matowej, zielonkawej skórce, z brązowymi przetchlinkami i o wydłużonym zwężającym się ku górze kształcie. Owoce są dość duże (10 x 6 cm). Ich miąższ jest żółtawobiały, soczysty, delikatny, bardzo słodki i nieco aromatyczny.

Dojrzałość zbiorcza: przełom września i października

lukasowka

Owoce tej odmiany są duże lub bardzo duże o owalny, nieregularny, kształcie. Skórka jest gruba, gładka, jasnozielona, złocista. Miąższ średnio ziarnisty, słodko-winny, lekko aromatyczny, smaczny.

Dojrzałość zbiorcza: wrzesień/październik.

Śliwa
president

Owoce tej odmiany są duże (50-60 g), o owalnym kształcie. Skórka koloru bordo, w cieplejsze lata bordofioletowa lub prawie granatowa. Miąższ dojrzałego owocu żółtozielony lub żółty, o dość zwartej strukturze. Dość dobrze oddziela się od pestki.

Dojrzałość zbiorcza: w lata o typowym przebiegu wegetacji na przełomie września i października.

lepotica

Odmiana deserowa i przetwórcza. Owoce są średniej wielkości w kolorze ciemnofioletowym z niebieskim nalotem. Miąższ tej odmiany jest żółtozielony, soczysty, kwaskowato-słodki i bardzo smaczny. Dobrze oddziela się od pestki.

Dojrzałość zbiorcza: połowa sierpnia
Dojrzałość konsumpcyjna: od września do marca

Arbuzy
Brzoskwinie
Cytryny
Grejpfruty
Mandarynki
Morele
Nektarynki
Pomarańcze
Truskawki
Winogrona
Warzywa
kapusta

ogórki

papryka

pomidory

Świeży Owoc – uznany producent jabłek w kilkunastu gatunkach i odmianach. Pełna oferta owoców obejmuje jabłka w kilkudziesięciu smakach, kształtach oraz o zróżnicowanej dojrzałości zbiorczej i konsumpcyjnej.